Ads

Nyelvtanulás zenével? Jó ötlet!


A mai bejegyzésben megnézzük, hogyan érdemes a zenét felhasználni nyelvtanulás során. Hiszen tudod, mindig az a nyerő technika, amit élvezel!

Miért is jó a nyelvtanulás zenével?
(A teljes cikket nyelvtanulási technikákkal megtalálod partnerünk, a Karrier Kommando oldalán, itt.)

Néhány azok közül az indokok közül, amik a dalokat rendkívül hatékony nyelvtanuló módszerré teszik:

  • Mert működik. Több tudományos kísérlet is igazolja, hogy a zene segít nyelvtanulásnál a nyelvtan megtanulásában, a szókincs bővítésében és a helyes kiejtés elsajátításában is. A Mozart-effektus igazolja, hogy a klasszikus zenehallgatás növeli a mentális teljesítőképességet ezért a nyelvtanulásnál is roppant hasznos. Tehát működik!
  • A mindennapokban használt nyelvet tanulod. A dalszövegek rengeteg hasznos kifejezést és szlenget tartalmaznak, hiszen anyanyelvi közönséghez szólnak. Ezeket a tankönyvekből nem fogod tudni megtanulni. Kétségtelen, hogy néha a nyelvhelyesség kárára megy, de ez a cikk nem elsősorban leendő nyelvészeknek szól, hanem azoknak, akik a mindennapi nyelvet szeretnék megtanulni.
  • Közelebb hozza a nyelvet. A zenehallgatás hatására jobb lesz a kiejtésed, jobban „megérted” a nyelv dallamát, ritmusát és tónusát.
  • Megragad a fejedben. Rengeteg szó és kifejezés ismétlődik egy-egy számban, és ezek az ismétlés hatására jobban rögzülnek benned. Ezzel a dologgal már valószínűleg Te is találkoztál, hiszen mindannyian gond nélkül fel tudunk idézni kedvenc számainkból legalább egy-két sort. Sokuk gyakorlatilag kitörölhetetlenül beleivódik az elménkbe.
  • A dalok az érzelmeidre is hatnak. Képes befolyásolni a hangulatot, fokozza a fizikális és mentális teljesítőképességet. Ami pedig érzelmekhez kapcsolódik, arra jobban emlékezünk.
  • Szinte bárhol és bármikor használhatod. Az egyik fő indok, amiért az emberek nehéznek találják a nyelvtanulást az, hogy nincs elég szabadidejük, amit a tanulásra fordíthatnak (persze ha elolvasod és kipróbálod, amit a hatékony időmenedzsmentről írtunk akkor ez veled nem fog előfordulni). Ha a zenén keresztül tanulsz, akkor nem kell külön időt szakítanod erre, hiszen a fülest bedughatod utazás közben, hallgathatsz zenét az autóban vagy a konyhában, a gyerekek pedig játék közben is.


Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: