Ads

15 hatékony tipp, amivel szenvedés nélkül tanulhatsz meg egy nyelvet ~ 2. rész



9. Használj szótárat, méghozzá amikor egy ismeretlen szót, kifejezést találsz, először nézd meg az egynyelvűben, hátha kit tudod következtetni a jelentését, aztán jöhet a kétnyelvű változat.
Kezdőként  a képes szótárak is nagyon hasznosak! Szótárak is vannak jók digitális formában, de az ingyenes internetes szótárak nagy része sajnos nem ez a kategória... de azért mindenképpen érdemes használni őket. (http://dictionary.cambridge.org , vagy nálunk a sztaki.hu a legjobb ilyen netes ingyenes szótár, ha mégis ilyet használsz, ezt célszerű választani)

10. BESZÉD! A különlegesebb, nehezebb hangokat gyakorold külön, hangosan, és próbálj meg minél többet beszélni hangosan az idegen nyelven – még akkor is, ha csak képzelt szituációt játszol. Jó hely erre az autó, vagy a fürdőkád, ahol általában egyedül van az ember :) De persze bárhol lehet. Ez egy hivatalosan is elismert módszer, az autológia (Lomb Kató híres módszere), és nagyon hatékony tud lenni! Persze, ha van beszélgetőtársad, az még jobb, a legjobb, ha anyanyelvi, de hangosan nyelvet gyakorolni egyedül is lehet. A lényeg hogy, beszélj minél többet hangosan!!! 

11. Olvass olyan (kétnyelvű) könyveket idegen nyelven, amit ismersz már, és tetszik, így biztosan megérted a sztori lényegét. Az olvasás során igyekezz minél kevesebbet szótárazni, próbáld meg kikövetkeztetni a szavak jelentését, és jó módszer, hogy amikor sikerül rájönni valamire, jegyzetet készítesz róla, hogy később is meglegyen. Ne csak szépirodalomban gondolkozz, a képregények, mesék, és a gyerekeknek szóló bármilyen szövegeke is nagyszerű nyelvtanulási lehetőségek – sokkal könnyebb megérteni, hiszen általában illusztráció is van ugyebár, és a nyelvezetük sokkal egyszerűbb.


12. Nézz filmet idegen nyelven! Kezdőként magyar felirattal, később az eredeti felirattal a legjobb. Az is érdekes, és sok nyelvszerkezeti dolgot meg lehet ismerni, ha magyarul nézed a filmet, idegen nyelvű felirattal (ez lehet a családdal a kompromisszum :) ). Bővebben a filmekről itt!

13. Miután egy nyelvtani szerkezetet megismersz, megérted a használatát, nézz utána a nyelvtani magyarázatának is, hogy a lényegét valóban megértetted-e. Ha megvan, jegyezd ki külön – érdemes lesz külön nyelvtani jegyzetet és szókincs jegyzetet készítened, és később csak a saját jegyzetedből tanulnod.

14. Nehéz dolog, de próbálj meg a célnyelven gondolkozni – nyelvtanilag, szókincs szempontjából is. Minél jobban ráérzel a gondolkodásmódjukra, annál könnyebben sajátítod el a nyelvet. Amikor szerkezeti kérdéssel találkozol, nézd meg, hogy milyen más helyzetekben fordul elő, és hogyan. Ne csak a jelentéseket írd ki, mikor jegyzeteket készítesz, hanem a használati módot is – így tudod megérteni a gondolkodásmódjukat.



Szótanulásra, a mindennapi tárgyak nevének memorizálásához jó technika, ha felcímkézed őket, így mindig előtted van az idegen nyelvű kifejezés, és előbb-utóbb biztosan rögzül. A nehezebben megtanulható kifejezésekre ugyanez vonatkozik – kettőt-hármat cetlizz ki az asztalodra, vagy a számítógéped asztalára, hogy mindig lássad őket, és mikor ezeket memorizáltad, jöhetnek a következők. 


Az időbeosztás nagyon fontos!


A legjobb technika, ha majdnem minden nap tanulsz egy kicsit, kb. fél-egy órát aktívan – de nagyon konzekvensen! (Időnként persze kell egy-két szünnap, amikor hagyod leülepedni a tanultakat – pl. hétvége) Erre jó és költségkímélő lehetőség valamilyen távoktatásos tanfolyamha nem akarsz nyelviskolába, vagy tanárhoz járni, és az ingyenesen elérhető nyelvleckék a neten.
Plusz a legjobb, ha kihasználsz minden jó lehetőséget, szövegeket hallgatsz, amikor tudsz, a híreket a neten idegen nyelven nézed meg, a postafiókot szövegét is átállíthatod az adott nyelvre, és használsz otthon címkéket, feliratokat, szókártyákat a zsebedben amikor úton vagy, este kétnyelvű könyvet olvasol, feliratos filmet nézel... Találd meg a Te legjobb módszeredet a fentiek közül, próbáld őket variálni, és napi szinten alkalmazni. Hamar lesz eredménye! Bővebben az időbeosztásról olvashatsz itt!

Látod, mennyit foglalkozol így egy nap a nyelvtanulással, úgy, hogy nem is fáradsz bele? Általános szabály, hogy nagyon következetesnek kell lenni, és odafigyelni a nap során adódó pangós időszakokra! Ha ezt kitartóan, mondjuk alapesetben kb. 90 napig csinálod, akkor igazán hatásos, és remek eredményeket érhetsz el, szintet tudsz lépni ennyi idő alatt.

Ha összeszedett, felépített anyagokkal szeretnél tanulni, 
és két hónap alatt szintet lépni 
(a fenti módszereket felhasználva), akkor ajánljuk a 
Chance Online Tréningeket! 
Angol és Német nyelven érhetőek el, 
5 szinten, baráti áron! 


Ha kötetlenebb formában tanulnál, de szintezett, minőségi anyagokkal, hanganyagokkal, akkor pedig ajánljuk a havi Tanulóbérletet, mellyel az Angol, vagy Német Feladattárba felkerülő dogloakt érheted el. (Itt találod az ingyenes tananyagaink bővebb változatait, letölthető kiadványokat, sok hanganyagot, sorozatokat...). Havonta kevesebb, mint egy nyelvóra áráért érhető el, itt.

Még több nyelvtanulási tippet találsz ingyenes kiadványunkban, és sok-sok ingyenes tananyagot is kapsz mellé, kérd itt!


by: Szigetfalvi Andrea
Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: