Ads

Mennyi nyelvtudás kell külföldi munkához?


A szükséges nyelvtudás szintje attól függ, hogy milyen munkát szeretnél végezni...  De mennyi az a nyelvi minimum, ami nélkül ne indulj el? Sok kérdést kapunk ezzel kapcsolatban, nézzük, hogy mi az, ami mindenképpen kell, és hogy miért...
Természetesen mindenki a saját magának leginkább megfelelő állást szeretné megtalálni, ami még jól is fizet. Sokan azonban azt gondolják, hogy nyelvtudás nélkül is ki lehet olyan jó munkát fogni, mint akinek már van nyelvismerete. Ez azonban maximum csak akkor van így, ha az illetőnek nagy szerencséje van, vagy nagyon jók a kapcsolatai.
Ugyanis itt is érvényes az az elv, miszerint valakinek minél erősebb a nyelvtudása, és minél több szakmai tapasztalata van, annál jobb munkahelyet talál.

Kezdetben...
Persze sokaknál kezdésnek egyszerűbb munkák is szóba jöhetnek, mint például takarítás, mosogatás, házimunkák stb.. Az azonban biztosan nem életcél neked sem, hogy akár éveket tölts el így, még akkor sem, ha jobban élsz. Pedig sajnos ezekben a pozíciókban nagyon nehéz elsajátítani a nyelvi alapokat. Ugyanis más külföldiekkel fogsz együtt dolgozni, a hangsúly  a munkán lesz, a folyamatos pörgés közben pedig nem lesz idejük másoknak sem segíteni neked, még akkor sem, ha egyébként megtennék (ami mellesleg nem várható el).
Ha megvannak az alapjaid, társalgási alapszinten elboldogulsz, akkor azonban csak szókincsen múlik a nyelvi fejlődésed, és azt könnyen fogod tanulni!
***Az alapok tehát legalább kellenek! A nyelvtudás hiányából ugyanis rengeteg problémád fog származni.

Az 5 legsúlyosabb probléma

1. Minél kevesebbet beszéli valaki a nyelvet, annál nehezebben talál munkát!
Jelentkezőből sehol sincs hiány, miért vennének fel olyasvalakit, aki nem feltétlenül érti meg, hogy mit kellene csinálni? Mindenhol lesz olyan versenytárs, aki legalább egy kicsit beszéli a nyelvet! A munkakeresés így nagyon lassú, és nehézkes, több hétig, akár hónapokig is eltarthat. Még akkor is probléma adódhat, ha ügynökségen keresztül mész ki, mert ha megszűnik a munkád, akkor nagyon nehéz lesz másikat találni.

2. Minden hivatalos ügy intézése tortúra lesz
Bankszámla-nyitás, hivatalos bejelentkezés, a papírjaid elfogadtatása, biztosítások intézése, orvosi dolgok intézése, jogosítvánnyal, autóval kapcsolatos ügyintézés... Belegondoltál már, hogy ami itt napi rutin, azt nyelvtudás nélkül hogyan fogod megoldani? Rengeteg időbe, energiába és akár pénzbe is fog kerülni, hogy szervezz egy tolmácsot, aki mindezekben segít.

3. Munkaszerződés. Te bármit aláírsz?
Honnan fogod tudni, hogy mi áll a szerződésedben?  A munkaszerződés értelmezése nyelvileg nehéz feladat, még akkor is, ha már tudsz németül, vagy angolul. Nyelvtudás nélkül pedig megoldhatatlan. Ha az alapjaid megvannak, akkor szótár segítségével viszont boldogulni fogsz. Nem biztos, hogy jó döntés 100%-ban másokra támaszkodni. Pontosan innen ered a sok „rémtörténet” amit becsapott, külföldre vitt, átvert, megkárosított, ingyen dolgoztatott stb.. magyar emberekről hallunk. Ők azok, akik aláírtak valamit egy ismeretlen nyelven, reklamációnak pedig ezek után ugye helye nincs.

4. Beilleszkedés, barátkozás
Vendégmunkásnak, pár évre szeretnél csak menni, vagy ott képzeled el az életedet? Ez fontos kérdés, mert ha szeretnél letelepedni, akkor biztosan nem arra vágysz, hogy egész életedben kívülálló maradj, és a társadalom perifériáján, vendégmunkásként élj… Ez az, ami nem éri meg, hiszen biztosan te is boldog életre vágysz.
A beilleszkedés lehetséges, sőt szükséges folyamat – alapja pedig a nyelvtudás. Enélkül nem tudsz kapcsolatot teremteni nem csak a helyiekkel, hanem a többi külföldivel sem, akik a világ minden tájáról érkeztek.

5. Egyedül a világban
Magyarok sem mindenhol vannak… Gyakran előfordul, hogy olyan helyre kerülsz, ahol nem ismersz magyarokat, és meg kell találnod a hangot a más nemzetiségű emberekkel ahhoz, hogy dolgozni, élni tudj. Alapszintű nyelvtudás nélkül nagyon nehéz dolgod lesz, akár évekig is küszködhetsz!


De milyen szint kell?

A nyelvtudás tehát fontos!  Nem kell ezalatt felsőfokú nyelvvizsgát érteni, hanem egy erős alapszintű nyelvtudást, amire könnyen tudsz építkezni.
Ismerd az alapvető témák szókincsét, és az alapvető mondatszerkezeteket, tudj kérdezni, mesélni és a múltról, jövőről is beszélni. Ennyi elég! Ha külföldön vagy, rengeteg impulzus fog érni a szókincs területén, és ha megvannak a biztos alapok, akkor pár hónap alatt társalgási szinten leszel.

Ha elhatároztad, hogy mindenképp kiköltözöl, adj magadnak egy kis időt a felkészülésre!  Sajátítsd el jól az alapokat még itthon, és ha már ez megtörtént, akkor jöhet a többi. :)

Hogyan?
A nyelvtanulásra pedig rengeteg lehetőséged van, akár ingyenesen is, az interneten. De ha célzott segítségre van szükséged, akkor keress egy olyan nyelvi programot, ami kifejezetten a külföldre készülő munkavállalóknak készült.

írta:
Szigetfalvi Andrea

Mit ajánlunk mi?
Természetesen  a saját programunkat, a 8 hetes online Külföldi Munka Programot ajánljuk, amely 2018 ápr. 25-ig ajándékkal érhető el. Részletek és jelentkezés itt!

Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: