Ads

15 hatékony tipp, amivel szenvedés nélkül tanulhatsz meg egy nyelvet ~ 1. rész


A nyelvtanulás nem egyszerű, de lehet jól és hatékonyan csinálni! A következő 15 tipp ebben ad segítséget. Próbálj ki néhányat, és ami nálad működik, azt használd rendszeresen! 
(Ez a cikk a tippek felét tartalmazza, a végén megtalálod belinkelve a folytatást.)

1. Amikor nekiállsz egy új nyelv tanulásának, fontos, hogy lépésről lépésre haladj.
Először csak hallgass idegen nyelvű szöveget. Bármit, amit az adott nyelven mondanak, legyen az film, kisvideo a youtube-on , hanganyag a netről, hangoskönyv, tényleg BÁRMI, csak autentikus legyen, és ne túlságosan tájnyelvi. 
Ez nagyon sokat segíthet abban, hogy megszokjad a nyelv hangzását, a kiejtését. 
Extra tipp: Természetesen később is fontos, hogy minél több hanganyagot hallgass – jó ötlet, ha például munkába menet teszed ezt, így átlagosan napi fél-egy órát is kitehet az az idő, amikor konfrontálódsz a nyelvvel – hozzá fog szokni a füled, és egyre többet fogsz megérteni a hallott szövegből, nyelvi szerkezetekből!

2. Akarj nyelvet tanulni, mert a vágy nagy motivációs erővel bír! A nyelvtanulás nagyon hasznos dolog, nem csak arra jó, hogy sikeres legyél az egyetemen, munkában, hanem tényleg kinyitja a világ kapuit előtted – bármikor építhetsz kapcsolatot külföldiekkel, barátkozhatsz, utazhatsz, az interneten mindig találsz lehetőséget a használatra, és megismerhetsz egy új kultúrát. Plusz a tanulási képességedet,az intelligenciádat is fejlesztheted – akkor meg miért ne akarnál nyelvet tanulni, nem igaz? A motiváció, és a célok folyamatos szemmel tartása nagyon fontos a nyelvtanulás során is.


3. Time management... Használd ki maximálisan az idődet! Minden nap vannak olyan időszakok, amikor az agyad éppen nincsen elfoglalva semmivel – pl. munkába utazol, sorban állsz valahol, vagy éppen mosogatsz otthon - rengeteg ilyen időszak van egy nap során. Hatékony megoldás, ha ezt az, az amúgy holt időt, időt kihasználod, és pl. hallgatsz közben nyelvi anyagokat – akár tréninget, akár csak szövegeket, hogy szokd a kiejtést - vagy akár beszélsz magadban, vagy akár hangosan.

4. Kifejezésekben, mondatokban, szituációkban gondolkozz mindig, ne egyes szavakban. Amikor idegen szóval találkozol, ne csak az egyik jelentését írd ki, hanem a felhasználási módjait – egy komplett kifejezést, és a legjobb, ha egy saját szituatív példamondatot is kreálsz hozzá rögtön (te hogyan, mikor, milyen szituban tudod felhasználni...). Időigényes megoldásnak tűnik, és az is – de éppen annyira hatékony is! Inkább vegyél kevesebb kifejezést, de tudd azokat használni. Jobban jársz mint, ha bemagolsz egy oldalt a szótárfüzetből, és később nem emlékszel rá.

5. Használd a képzelőerődet a nyelvtanulás során minél többet! Képzelj el szituációkat – mikor, mit mondanál - amikor tanulsz egy új kifejezést, helyezd be szituációba. Próbáld meg ezeket a szituációkat, szövegeket hangosan elmondani, eljátszani! Beszélj minél többet hangosan!!!  

6. Egy-egy új anyagrész után írj sztorikat (levél, történet, vagy csak a témáról összefoglalás), amiben a lehető legtöbb új szókincset, új szerkezetet felhasználod, méghozzá a saját mondataidban. Így sokkal könnyebben megmaradnak az új dolgok. Később, amikor van időd, olvassad ezeket az írásokat.

7. Használd ki az internet adta lehetőségeket! Hallgathatsz rádiót, nézhetsz videókat, kommunikálhatsz anyanyelvi beszélőkkel, kereshetsz akár levelezőtársat is, olvashatod a külföldi sajtót, hírportálokat, idegen nyelvű cikkeket olyan témákról, amik amúgy is érdekelnek, plusz sok hasznos ingyenes nyelvfejlesztő dolgot (szótanulást segítő programok, alkalmazások, podcastok), nyelvleckékre iratkozhatsz fel… Rengeteg a lehetőség, és ingyen van.

8. Szótanulás... Keresd az érdekes kifejezéseket, vicces idiómákat, gyűjts szleng kifejezéseket is az idegen nyelven, hogy szókincset minél élőbb legyen! Idiómákat küldős podcastok is vannak, ilyenkor minden nap kapsz egyet magyarázattal, ha tetszik, írd ki, tanuld, használd! vizuális dolgok is sokat segíthetnek – a nehezebben megjegyezhető kifejezéseknek csinálj szókártyát, akár ábrával, amiről eszedbe jut a jelentése – a kártya azért lehet jó megoldás, mert könnyen magaddal tudod vinni bárhová, és ha van kis időd, rá tudsz pillantani. Bővebb infó  a szókártyák használatáról itt!


A cikk folytatódik, itt találod a következő 7 tippet!


Ha összeszedett, felépített anyagokkal szeretnél tanulni, 
és két hónap alatt szintet lépni 
(a fenti módszereket felhasználva), akkor ajánljuk a 
Chance Online Tréningeket! 
Angol és Német nyelven érhetőek el, 
5 szinten, baráti áron! 




Ha kötetlenebb formában tanulnál, de szintezett, minőségi anyagokkal, hanganyagokkal, akkor pedig ajánljuk a havi Tanulóbérletetmellyel az Angol, vagy Német Feladattárba felkerülő dogloakt érheted el. (Itt találod az ingyenes tananyagaink bővebb változatait, letölthető kiadványokat, sok hanganyagot, sorozatokat...). Havonta kevesebb, mint egy nyelvóra áráért érhető el, itt.

Még több nyelvtanulási tippet találsz ingyenes kiadványunkban, és sok-sok ingyenes tananyagot is kapsz mellé, kérd itt!

by: Szigetfalvi Andi

Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: