Ads

Hasznos oldalak angol & német tanuláshoz


Az online nyelvtanulás manapság nagyon sok lehetőséget eszközt rejt, sok mindent takar. Néha pont ezért nehéz is eligazodni az oldalak, alkalmazások, módszerek között, és kiválasztani a legmegfelelőbbet... Ebben nyújtunk most egy kis segítséget!

A téma elég széles, és több cikkben is foglalkoztunk már vele. Hasznos cikkeket találsz még itt, és ajánljuk ingyenes kiadványunkat, a Tanulj nyelvet hatékonyan e-book-ot, melyet itt kérhetsz.

Hasznos oldalak önálló nyelvtanuláshoz
A nyelvtanulás során rengeteg oldallal találkozik az ember, fontos, hogy megtaláld a számodra hasznosakat! Vannak ingyenes lehetőségek, és fizetős oldalak is, ezek általában abszolút elfogadható árral dolgoznak. A mi oldalunkon például a segédanyagok ingyenesek, de találsz fizetős tartalmakat is, online tréningek, és nyelvoktató magazin formájában.

  • Amiért általában fizetni kell: a minőségi anyagok és a rendszerezettség! Az internet tele van forrásokkal, és nehéz kiszűrni a lényeget, megtalálni a hasznos anyagokat, azokat esetleg saját magadnak átalakítani, megfelelő, egymásra épülő sorrendbe tenni. Meg lehet csinálni, de időrabló dolog, és a kellő nyelvtudás nélkül nagyon nehezen is megy.
  • Ha komolyabban veszed a tanulást, van egy célod, amit záros határidőn belül el szeretnél érni - ehhez kell a jól felépített tananyag.  (Ajánljuk a 8 hetes Chance Online Tréningeket, itt találod őket!)

Nézzünk néhány hasznos oldalt!

1. Nyelvoktató oldalak:

  • Angol és Német tanuláshoz elsőként itt a mi oldalunk! ;) Találsz sok-sok ingyenes anyagot, témákba szedve, szintezve, gyakorló tesztekkel. Jobb oldalt találod a listát, használd kedvedre!
  • Németből (és hírolvasáshoz akár angolból is) ajánljuk a Deutsche Welle oldalát, itt éred el. Itt ingyenes kezdő tréninget, haladó feladatokat, hanganyagokat, videókat is találhatsz, sok minőségi tartalommal, többféle szinten a Deutsch XXL menüben kell nézelődni.
  • Angolból pedig a BBC Learning English oldalon, itt, hasonlóan sok, többféle szintű anyagot, kurzust találhatsz. Mindkettő ingyenes!


2. Kapcsolatteremtő oldalak:

Ezek olyan oldalak, ahol regisztrációt követően anyanyelvi beszélőkkel veheted fel a kapcsolatot, és beszélgethetsz velük. Ők tanítanak pl. angolra, németre, te pedig őket egy olyan nyelvre, amiből jó vagy - ha szerencséd van, akkor találsz olyan embert, aki éppen magyarul szeretne tanulni...


A többségük ingyenes, de akár anyanyelvi nyelvtanárokkal is fel lehet venni a kapcsolatot a fenti oldalakon. Szuper lehetőség ez is, akkor tudod leginkább kiaknázni, ha minimum középfok körüli szinten vagy.


3. Webes Szótárak

***A szótár nem egyenlő Google fordító! (A fordítóprogram akkor jó, ha szeretnél egy szöveget megérteni, vagy a lényegét a mondandódnak megértetni valakivel. Nem bárható el tőle, hogy kerek egész, helyes, szituációnak megfelelő szókincset tartalmazó mondatokat alkosson!)

A webes szótárak közül is érdemes figyelni, hogy melyiket használja az ember, a kétnyelvűek közül a http://www.sztaki.hu/, vagy a http://hu.bab.la/ oldal például jó. Utóbbinál sok példamondatot kapunk, előbbi pedig akadémiai kiadású.
Egynyelvű szótárak:

  • német: Duden Wörterbuch a legjobb, itt találod.
  • angolból ajánljuk a Cambridge Dictionary oldalát, itt
Mindkettő egyszerűen használható, és egy-egy kifejezés jelentését adja meg az adott nyelven. Haladóknak mindenképpen ezt ajánljuk a kétnyelvű szótár helyett, idegen nyelvű gondolkodásra, és eltérő jelentések felismerésére késztet.


Hasznos mobilalkalmazások
Manapság ebből is egyre több készül, nehéz lépést tartani az új lehetőségekkel. Érdemes a Playground-on, vagy Appstore-ban rákeresni, rengeteg találatot ad ki.
Két nagyon jól használható alkalmazást emelnénk ki:

  • Inkább kezdőknek ajánlott, többnyelvű alkalmazás a Duolingo, már magyar változatban is elérhető, németet, vagy angolt is tanulhatsz vele. Itt találod.
  • Hasznos app az Anki Flashcards is, ezzel már előre elkészített, vagy általad bevitt szótanuló kártyákkal tanulhatod a szókincset. Amit tud, az a jó időzítés - tudja, hogy mit, mikor kell ismételni, és hányszor kell kérdezni ahhoz, hogy az meg is maradjon a hosszútávú memóriádban. Itt találod.

Honnan szerezz jó hanganyagot?
A Youtube végtelen mennyiséget kínál, itt is inkább az a feladat, hogy a használható forrásokat szűrjük ki!
Ajánljuk a kedvenc sorozataidat, filmjeidet, interjú-beszélgetéseket, vagy előadásokat számodra érdekes témákban... Itt találsz tippeket a tanuláshoz.

  • Videósorozatok ANGOL nyelven
    • Real English, itt találod. - Az utca emberét kérdezik meg több témáról.
    • Ted, Tedx és TedEd sorozat - rövid, érdekes előadások itt a TED konferenciákról, kb. 5-10 perces előadás könnyed témákban a Tedx csatornán itt, ismeretterjesztő, érdekes témák a Ted Education sorozatban, feladatokkal itt.
  • NÉMET
    • Easygerman - itt találod. - utcai interjúk rövid videókban, nagyon jól használható oldal, kezdőknek, középhaladóknak.
  • HÍRoldalak:
    • Deutsche Welle - hírek angolul itt, és németül itt! Középhaladóknak, haladóknak ajánljuk.
  • Mp3 hanganyagok
    • Angol: ESL Lab, itt találod - Különböző szinteken, különböző témák jelennek meg, feladatokkal, hanganyagokkal.
    • Német: Slowgerman podcast sorozat szöveggel, mindennapi témákról, nagyon hasznos szókinccsel, lassan felolvasva itt találod.


Online Tréningek, tanfolyamok
Online tanfolyamokon, tréningeken is részt vehetsz.

Miért jók?

  • Nem ingyenesek, de (remélhetőleg) nyelvtanárok által összeszedett, felépített anyagokat, tematikus szókincset és sokszor tanári segítséget, kérdezési lehetőséget is tartalmaznak. Előnyük még, hogy a hibáid is javításra kerülhetnek, ez is fontos szempont  a nyelvtanulás során.

Mire kell figyelni a kiválasztásnál?

  • Árban érdemes középkategóriát választani, ez manapság 5-10.000 Ft/ tananyag körül mozog. Ennél kevesebbért nem kapsz minőséget, és többet pedig az aktív tanári közreműködésért, vagy speciális anyagokért érdemes kiadni. (Pl. állásinterjú, nyelvvizsga, vagy külföldi munka felkészítés akár.) 
  • Fontos még, hogy legyen egy jó honlapjuk, és könnyen elérhető legyen a csapat, aki kiadja az anyagot. Figyelj a kommunikációjukra, és az általuk kiadott egyéb értékes dolgokra, ingyenes bemutatókra stb., ha van ilyen. (Egy aktív oldalon kellene, hogy legyen, méghozzá folyamatosan frissülő tartalmakkal..:))


***
Egy kis reklám...
Ajánljuk a 8 hetes Chance Online Tréningeket, angol és német nyelven, bővebb információt itt találsz róluk.
Időnként előrendelési akció keretében is elérhetőek!
***


Plusz tipp: A tanulás előtt fontos a cél meghatározása, és az, hogy megtervezd a tanulás folyamatát! Ehhez a Tanulj nyelvet hatékonyan, és a Tanulástervező Rendszer című kiadványainkban találsz segítséget, az első ingyenesen elérhető itt, a másodikat a tréningek mellé ajándékként adjuk.

Ha van olyan hasznos oldal, amit megosztanál másokkal, akkor megjegyzésben tedd meg!

Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: