Ads

Így tanulj szókincset kártyákkal


Szókincs tanulásához több módszer is létezik, de azt is tudnunk kell, hogy használjuk őket helyesen! A héten ehhez kapsz néhány hasznos tippet. Ma elsőként a szókincskártyákkal foglalkozunk.
Ismered a módszert, ugye? De vajon tudod hatékonyan használni?

Szókincskártya, vagy kifejezéskártya (jobb, ha komplett kifejezések vannak rajta), egyik oldalán a magyar, másikon az idegen nyelvű variációval, vagy akár képekkel. Bárhol, bármikor tanulhatsz vele... A kártya lehet kézzel fogható, használhatod gépen, vagy telefonon, vagy akár egy célzott alkalmazásban is (pl. anki).
Egyszerűnek hangzik? Az is! ;)

Pedig egyike a leghatékonyabb módszereknek a szókincsed fejlesztéséhez, és a nyelvtani szerkezetek használatának gyakorlásához, plusz még beszédet is tudsz vele fejleszteni!
A titka az egésznek az, hogy hogyan használod a kártyákat (és hogyan nem…)!
Ehhez találsz itt néhány hasznos, gyakorlati tippet, és instant letölthető kártyákat is.

Szókincskártyákat és kifejezéskártyákat nagyon könnyen készíthetsz magadnak az aktuális anyagaidból, de nálunk is találsz minden tréningünk végén, és a magazinok végén is.
Itt le tudsz tölteni egy ingyenes magazinszámot több oldalnyi szókincskártyával.


>>> Mit csinálj a mellékelt kártyákkal?  Nézzük a lépéseket röviden!
1. Nyomtasd ki azokat az oldalakat, ahol a kártyák vannak (a legjobb színesben, de fekete-fehérben is látszik a két eltérő szín)
2. Vágd ki a kártyákat
3. Ha CSAK EGY SZÓ szerepel a kártyán, egészítsd ki kifejezéssé, egyszerre egy-egy cikk kártyáit, vagy mondjuk 20-at. (Ne az összeset egyszerre, az rengeteg lenne!)
4. Írd rá a kártya hátuljára a magyar megfelelőjét
5. Írj példákat:  egy, vagy több példamondatot mindkét nyelven a kártyára
Ha ezzel elkészültél, van egy jó hírünk! Azzal, hogy kifejezéseket, mondatokat írtál, és megkerested a jelentéseket, már sokat tanultál! Persze ahhoz, hogy biztonsággal tud használni a kifejezéseket, ez még nem lesz elég.

Hogyan NE tanulj a kártyákkal
Az, ha innentől kezdve, mint aki jól végezte dolgát,elkezded  olvasgatni a kártyákat, nem jó tanulási módszer! Úgy tűnik, hogy mivel úton-útfélen előveheted, időtakarékos megoldás, de valójában nem az! Vajon hányszor kellene elolvasnod egy kártyát ahhoz, hogy mondjuk 5 hét múlva egy külföldivel beszélgetve használni tudd azt a kifejezést, a szituációhoz mérten, helyesen, és ne görcsösen gondolkozva?
NEM ELÉG OLVASGATNI, MAGOLNI, főleg nem angolról, vagy németről magyarra!

Így használd őket!
Nézzük, hogy akkor mégis mit lehet kezdeni a kártyákkal!
Nagyon hasznos, és hatékony eszköz van a kezedben, ha jól használod! Valóban sok-sok időt tudsz megtakarítani a magolás helyett, és bárhol, bármikor használhatod őket!
Így használd a kártyákat!

1. Magyarról németre/angolra memorizálj!
Mindig a kártya magyar felét nézd meg, és próbáld meg lefordítani, aztán ellenőrizd magad! Ez a legegyszerűbb tanulási módszer a kártyákhoz, és nagyon hatékony!

2. Ne ess túlzásba!
Arra figyelj, hogy egyszerre ne túl sok kártyával foglalkozz! Mondjuk 10-20 db-ot vigyél magaddal, és amikor időd van – akár csak pár perc, vagy amikor a tanulásra szánsz valamennyi időt – akkor használd őket. Akkor térj át újakra, ha már minden kifejezést tudsz használni.

3. Használd ki a kieső időket!
Amikor sorban állsz, utazol, orvoshoz vársz, vagy otthon napozol a teraszon stb. Ezekben a időszakokban, ha van a zsebedben kártya, sokat tudsz tanulni, és még az időd sem megy veszendőbe.

4. Változatos módszerek!
Ha már megy az egyszerű kifejezés, akkor alkoss mondatokat vele, vagy a mondatokkal rövid, saját sztorikat! Ha az új kifejezéseket a saját közegedbe tudod helyezni, saját mondatokba, akkor sokkal könnyebben megmaradnak.
Nézzünk pár tippet ehhez!
Húzz 5 kártyát, és mondj mondatokat a kifejezésekkel!
Egy perc alatt mondj annyi mondatot, amennyit csak tudsz egy kifejezéssel!
Gyakorolj új nyelvtani szerkezeteket a kifejezésekkel, mondatokba rendezve!
Találj ki egy történetet, és mondd el úgy, hogy szerepeljenek benne az új kifejezések!
Keress szinonimákat, vagy definiálj egy-egy kifejezést idegen nyelven!
Tanuljatok párosan a kártyákkal! A fenti játékokat lehet versenyszerűen csinálni, vicces történetekkel, vagy akár Tabu-t is játszhatok velük.

5. Beszélj, beszélj, beszélj!
Minden fenti módszer akkor a legjobb, ha HANGOSAN beszélsz közben, természetesen végig angolul, vagy németül! Később sokkal bátrabban fogsz majd megszólalni!

+ 1 Mestertipp!
Ezekből a kártyákból nagyon könnyen csinálhatsz szuper, egyedi taneszközt! Rögzítsd a hangodat, a mondataidat! Rengeteg eszközt találsz ehhez a neten, pl. itt is van egy. A felvételt hallgathatod kocsiban, vagy máshol, sőt, olyat is csinálhatsz, ahol kikérdezed magad... Magyar kifejezés, szünet, idegen nyelvű kifejezés. Szuper hatékony módszer!


Ha összeszedett, felépített anyagokkal szeretnél tanulni, 
és két hónap alatt szintet lépni 
(a fenti módszereket felhasználva), akkor ajánljuk a 
Chance Online Tréningeket! 
Angol és Német nyelven érhetőek el, 
5 szinten, baráti áron! 


Ha kötetlenebb formában tanulnál, de szintezett, minőségi anyagokkal, hanganyagokkal, akkor pedig ajánljuk a havi Tanulóbérletetmellyel az Angol, vagy Német Feladattárba felkerülő dogloakt érheted el. (Itt találod az ingyenes tananyagaink bővebb változatait, letölthető kiadványokat, sok hanganyagot, sorozatokat...). Havonta kevesebb, mint egy nyelvóra áráért érhető el, itt.

Még több nyelvtanulási tippet találsz ingyenes kiadványunkban, és sok-sok ingyenes tananyagot is kapsz mellé, kérd itt!

Jó tanulást!

Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: