Ads

Nyelvtanulás: mennyi idő alatt lehet megtanulni egy idegen nyelvet?


Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet? Feltetted ezt a kérdést már valakinek?

Ha igen, sőt, több embert is kérdeztél, bizonyára eléggé eltérő válaszokat kaptál. Pedig nem rossz tudni, hogy mennyi idő kell átlagosan az embernek ahhoz, hogy megtanuljon egy nyelvet például annyira, hogy sikeresen nyelvvizsgázzon, vagy tudjon társalogni egy meetingen….



Egy idegen nyelv elsajátításánal időtartamát sok minden befolyásolja, köztük természetesen Te magad! Nézzük ezeket a legfontosabb befolyásoló tényezőket, és hogy melyik milyen hatással bír a nyelvtanulásod hosszára, sikerére! Ha jól átgondolod, és saját magadra, a saját szituációdra vetíted a képet, akkor meg tudod becsülni ezt az időtartamot.
1. Hozzáállás. Mennyire vagy motivált? Kényszerből tanulsz (mert kell egy nyelvviszga), vagy felismerted már, hogy hasznodra válik a nyelvtudás? Az egész nyelvtanulási folyamat során a motiváció a legfontosabb, nagyon nagy meghatározó erővel bír, ugyanis, ha nincs elég belőle, akkor nem lesz kedved tanulni. a motiváció nem mindig jön csak úgy lelkesedés formájában, ezt is több dolog határozza meg (pl, tanár kérdése is). De sokat tehetsz érte! Ha tudatosítod magadban, hogy miért van szükséged a nyelvtudásra, hogy mennyi előnyöd lesz abból, hogy beszélsz egy idegen nyelven, mennyit rak ez hozzá a személyiségedhez, hogy mennyi lehetőség nyílik meg számodra, és emlékezteted magadat minderre, mikor le kell ülni tanulni, akkor menni fog! Kitartónak és tudatosnak kell lenni, az elején ez nagyon fontos. Aztán mikor már jönnek a sikerélmények – megértesz egy filmet, vagy beszélgetsz egy turistával, vagy valakivel chatelsz a neten, stb… - akkor már minden menni fog magától! A legnagyobb motiváció, ha érzed, hogy sikeres vagy valamiben.
2. Milyen szintű nyelvtudás a cél? Nem mindegy a célod sem, nyilván, ha egy felsőfokú nyelvtudás a cél, alalpesetben tovább tart elérni, mint egy középfokú szintet. De semmi nincs kőbe vésve, mert ha motivált vagy, lelkesen csinálod, akkor fordulhat a kocka! Fontos, hogy a célodat előre tisztán meghatározzad, és annak fényében állj neki a tanulásnak – legyen ez a döntő a tanár/tanulási forma/nyelviskola választásában! Például, ha szakmai nyelvet szeretnél tanulni, vagy felsőfokú nyelvvizsgára készülsz, vagy gyors eredményeket szeretnél, akkor célszerű az egyéni tanulási formát választani, ha kényelmesebb típus vagy, akkor ezt lehet manapság online is művelni. Ha nincs „kényszer” (nyelvvizsga, utazás, amikorra kell tudnod valamit biztosan, stb…) hanem csak azért tanulsz, hogy ne adjanak el a nyaraláson, és évezed a társaságot, akkor ajánljuk a nyelviskolai tanfolyamokat. Hosszabb ideig tartanak, társaságban vagy, és a nyelv mellett gyakran vannak különféle programok is. A lényeg, hogy a nyelvtanulási folyamat során soha ne téveszd szem elől a célodat!
3. Módszer, tananyagok, tanár. Fontos, hogy minél több módon találkozz egy nyelvvel, ezért ne csak egy fajta módszert válassz – pl. eljársz egy jó magántanárhoz, hanem próbálj többet is kombinálni. A tanár és a nyelviskola-választásnál figyelj oda, mert sok függ tőlük. A nyelvtanár sokat tud segíteni abban is, hogy órán kívül hogyan tudod szinte észrevétlenül fejleszteni a nyelvtudásodat. Sok lehetőség van erre, csak hozzá kell szoktatni magadat, hogy ki is használd ezeket. Pl. interneten idegen nyelvű oldalak, híroldal, kisvideók, ingyenes podcastok (nyelvleckék, amiket a postaládádba kapsz) TV műsor, filmek, kétnyelvű könyvek, hanganyagok hallgatás munkába menet, stb… Rengeteg a lehetőség, és ezekkel a módszerekkel élő nyelvet tanulsz, nagyon hatékony tanulási forma, ha konzekvensen csinálod.
4. Anyanyelv. Meghatározó lehet a nyelvtanulási folyamatban, például egy amerikainak nem túl nehéz németül tanulnia, vagy fordítva. A magyar azonban eléggé elszigetelt nyelv, hozzá hasonló szerkezetűt nem sokat találunk (pl finn). A magyar nyelvtanulók általában angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul tanulnak. Ezek mindannyian indoeurópai nyelvek, tehát némiképpen hasonlítanak egymásra. Ha több nyelvet tanulsz, jól ki lehet használni ezeket az egyezőségeket. Gyorsabban tanulsz egy nyelvet, ha van már valamilyen rálátásod a szerkezetekre, gondolkodásmódra.
Mennyi időt szánj tehát a társalgási szintű nyelvtudás elérésére, ha a nulláról kezded a nyelvet?
Ha érzed a motivációt magadban, kitartó vagy, és több tanulási formát kombinálva, a hét 5 napján egy órát aktívan tanulsz (plusz munkába menet hallgatsz szövegeket, nézel néha filmet, használod az internetet folyamatosan), akkor 3 hónap alatt eredményt érhetsz el (kutatások bizonyítják). Ehhez viszont tényleg oda kell tenni magad! Ha nem tudsz naponta foglalkozni egy órát a nyelvtanulással, csak mondjuk fél órát, az sokkal jobb, mintha egy héten egyszer rászánsz egy délutánt! A fokozatosság fontos, és hogy használd ki a lehetőségeket, amelyek ráadásul ingyen vannak.
Ha nem konfrontálódsz majdnem minden nap a tanult nyelvvel, az eredmények sokkal később jönnek. Ha például hetente eljársz egy jó nyelvórára, ahol még a házikat is megcsinálod, és feliratkozol ingyenes nyelvleckére a neten, akkor kb. heti 3 nap foglalkozol a nyelvvel – eredményre viszont sokkal később, fél, sőt gyakran csak 1 év múlva számíthatsz, pont úgy, mint a magyar átlagos nyelvtanuló.

Szeretnél jobb/gyorsabb lenni az átlagnál?

  • Ha nincs minden nap egy órád aktívan tanulni, akkor csináld azt, hogy bontsd fel az anyagot kisebb részekre, és mondjuk napi 20-30 percet tanulj, plusz hallgass szöveget, stb…
  • Vagy egyszer hetente menj el nyelvórára, a hét másik felében tölts el még két órát a házikkal, a többi napon pedig találkozz a nyelvvel annyit, amennyit csak tudsz - munkába menet hallgasd a kapott szövegeket, olvass minél többet idegen nyelven a neten, hordj a zsebedben tanulókártyákat, amiket elő tudsz venni a pangós időszakokban, stb… (Több infót az ilyen kis nyelvtanulási trükkökről itt találsz)
Sok tényező befolyásolja tehát a nyelvtanulási időszak hosszát, sikerességét, ezért fontos, hogy tudatosan állj neki, és kitartóan tarts magad az elhatározásodhoz! Így biztosan eléred a célod!

Ha összeszedett, felépített anyagokkal szeretnél tanulni, 
és két hónap alatt szintet lépni 
(a fenti módszereket felhasználva), akkor ajánljuk a 
Chance Online Tréningeket! 
Angol és Német nyelven érhetőek el, 
5 szinten, baráti áron! 


Ha kötetlenebb formában tanulnál, de szintezett, minőségi anyagokkal, hanganyagokkal, akkor pedig ajánljuk a havi Tanulóbérletetmellyel az Angol, vagy Német Feladattárba felkerülő dogloakt érheted el. (Itt találod az ingyenes tananyagaink bővebb változatait, letölthető kiadványokat, sok hanganyagot, sorozatokat...). Havonta kevesebb, mint egy nyelvóra áráért érhető el, itt.

Még több nyelvtanulási tippet találsz ingyenes kiadványunkban, és sok-sok ingyenes tananyagot is kapsz mellé, kérd itt!
by:Szigetfalvi Andi
Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: