Ads

A német nyelvtanulás nehézségei


Az évek során többször hallottam, hogy valaki nem szereti a német nyelvet, mint ennek az ellenkezőjét. Nem tartozik sajnos a kedvelt nyelvek közé, amelyek között az angolt, olaszt, spanyolt szokták emlegetni. Viszont a német nyelv szerepe túlságosan jelentős ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyhassuk.
A németül és angolul is tanuló diákok általában egyszerűbbnek tartják az angol nyelvet. De nézzük meg kicsit alaposabban, hogy miben is nyilvánul meg egyik vagy másik nyelv könnyebbsége, és a nehézségeken hogyan segíthetjük át magunkat! De azért az elején szögezzük le, hogy a magyar nyelvtani jelenségek és fogalmak ismerete elengedhetetlen bármely nyelv megtanulásában, ugyanis ha nem tudjuk például, hogy mi az az ige, főnév, kötőszó, melléknévfokozás, stb. akkor bármelyik nyelv megtanulása nagy nehézségekkel fog járni.
Nos, a német nyelv nehézségei már a legelső alkalmak során megmutatkoznak. Gondoljunk csak a névelők és a három nem (hímnem, nőnem, semleges nem) rendszerére vagy az igeragozásra. Az angol – persze ha eltekintünk a helyesírástól és kiejtéstől – sokkal egyszerűbb e tekintetben, és az alap nyelvtan sokkal könnyebben tanulható.
Viszont általánosan elfogadott az a megállapítás, hogy míg a német nyelv kezdő szinten nehezebb, és több odafigyelést igényel, addig az angol haladó szinten egyre nehezebb. A német nyelvtani szabályok száma véges, így teljesen megtanulható, és ezek után a haladó (felsőfokú) szint már nem okoz nehézséget. Az angolban azonban rengeteg jelentése lehet egy szónak, sok a kifejezés, nehéz a stilisztikai árnyalatokat megérezni és elsajátítani.
Persze a nyelvtanuláshoz elengedhetetlen az érdeklődés, a kedv és a szándék. Talán ez még a sokak által varázsszóként skandált „nyelvérzéknél” is fontosabb.
Von: Szabó Orsi
Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: