Ads

Lehet filmekkel, videókkal nyelvet tanulni?


A válasz egyértelmű, határozott IGEN!

Akár angol, vagy német nyelvet tanulsz, a különféle netes videók, a TV programok, filmek nagyon hasznosak lehetnek számodra, akkor is ha kezdő vagy még, és akkor is, ha kiegészíted tudásodat, vagy fel szeretnéd kicsit eleveníteni. Persze a legjobb az, ha kombinálod a különböző nyelvtanulási formákat, mert mindegyik más készséget fejleszt. A mai cikkben megnézzük, hogyan érdemes a filmeket, videókat felhsználni.



Miért hasznos a videózás?

Mert élő nyelvet hallasz, méghozzá használat közben, természetes (vagy majdnem természetes) helyzetekben (hacsak nem régi filmet nézel, aminek a szókincs már picit elavult – de még mindig jobb, mint a semmi).
A kontextus segítségével megértheted az egyes kifejezések, szószerkezetek jelentését, és ha a látott anyag segítségével egyes szituációkhoz, érzésekhez tudod kötni őket, akkor később sokkal könnyebben előjönnek, amikor hasonló helyzetbe kerülsz, és mondanod kellene valamit angolul, vagy németül. Tudni fogod tehát, melyik szituációban mit ildomos mondani, és hogyan. Helyes formákat tanulsz, amelyek a nyelvtani szerkezetek használatának kikövetkeztetésében is segítségedre lehetnek.

Azért persze légy óvatos a különböző anyagokkal, figyelni kell, hogy honnan vannak – a riportokfilmek, sorozatok a legjobbak. A különböző show műsorokból is lehet ellesni köznyelvi fordulatokat (bár ugye gyakori, hogy nem a legszebben beszélő réteg képviselteti ott magát). A hírek is jó megoldás lehet, inkább haladóknak való viszont, mert többnyire magasabb szintű szókincset használnak.





3 lépésben érdemes hozzászoktatni magadat az idegen nyelvű felvételekhez, filmekhez:
  • a legkönnyebb, amikor az angol, német szöveg mellett magyar nyelvű feliratot használsz
  • a következő szint, amikor angol, vagy német nyelvű felirattal nézed a filmet – ez nagyon hasznos, sokkal könnyebben megérted, ha látod leírva is a szavakat, fordítva pedig a kiejtés-tanulás is rögtön egyszerűvé válik – csak nyomd a pause gombot, és gyakorolhatod is kicsit a kiejtést.
  • végül pedig nézd a filmet mindenféle felirat nélkül, és a kontextusból, helyzetekből próbáld kikövetkeztetni azoknak a kifejezéseknek a jelentését, amelyeket nem értesz pontosan.
A nyelvtani formák megértéséhez jó megoldás az is, amikor magyarul nézel egy filmet – külföldi felirattal. Ilyenkor magadban fel tudod ismerni, hogy mit milyen szerkezettel lehet átültetni angolra, vagy németre.

Ne hagyd ki tehát ezt a lehetőséget, mert hatékony, mindig tudsz rá lehetőséget teremteni, és mivel nem kerül semmibe. Kompromisszum a családdal, pároddal, ha feliratos filmet néztek (bár mindenki hasznára válhat), vagy ha magyar felirattal megy a film.

A filmek mellett a neten is nagyon sok hasznos, akár feliratos rövid videót találsz! Ha csak naponta egyet megnézel – olyan témában, ami érdekel – már az is nagyon sokat jelent a nyelvi fejlődésed során.

Ha összeszedett, felépített anyagokkal szeretnél tanulni, 
és két hónap alatt szintet lépni 
(a fenti módszereket felhasználva), akkor ajánljuk a 
Chance Online Tréningeket! 
Angol és Német nyelven érhetőek el, 
5 szinten, baráti áron! 


Ha kötetlenebb formában tanulnál, de szintezett, minőségi anyagokkal, hanganyagokkal, akkor pedig ajánljuk a havi Tanulóbérletetmellyel az Angol, vagy Német Feladattárba felkerülő dogloakt érheted el. (Itt találod az ingyenes tananyagaink bővebb változatait, letölthető kiadványokat, sok hanganyagot, sorozatokat...). Havonta kevesebb, mint egy nyelvóra áráért érhető el, itt.

Még több nyelvtanulási tippet találsz ingyenes kiadványunkban, és sok-sok ingyenes tananyagot is kapsz mellé, kérd itt!

by: Szigetfalvi Andi
Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: