Ads

Használható nyelvtudás vs. nyelvvizsga

Ezek szerint a kettő nem ugyanaz? Akkor mi a különbség? Es miért nem a használható tudást mérik a vizsgákon?

Nem, nem ugyanaz a kettő. A vizsgákon egy adott nyelvi szintet igyekeznek mérni, és adott témakörök szókincsét, kifejezéseit kérik számon - ha jól felkészültél, és tisztában vagy az elvárásokkal, akkor előfordulhat még az is (van is egy ilyen ismerősünk), hogy igazából elég gyér "használható tudással" vizsgázol le.
A nyelv, főleg az "élő nyelv", a beszélt nyelv, folyamatosan változik - ez teljesen természetes. Minden társadalmi csoportnak, de az egyes embereknek is megvan a saját stílusa, hiszen folyamamtosan hozunk létre, veszünk át másoktól új kifejezéseket.
Ez minden nyelvben így van - és pontosan ez az, amit egy iskolában csak nagyon nehezen lehet átadni, 100%-ban soha. (Más kérdés, hogy a mi oktatási rendszerünkben, és a nyelvvizsga kényszer miatt annyira nem is törekszik rá sem a tanár, sem az iskolák túlnyomó többsége.)

A két kategória természetesen összefügg, és nem zárja ki egymást - ha rendelkezel az egyikkel, sokkal könnyebben éred el a másikat. Tőled, és a céljaidtól függ, hogy mikor melyiket helyezed a középpontba.
A használható nyelvtudást mindazonáltal nevezhetjük a tanulási folyamat céljának, hiszen ki ne szeretné elérni - még akkor is, ha csak a nyelvvizsga az elsődleges cél.

Akkor mi a megoldás? 

Külföldi tartózkodás, kommunikáció külföldiekkel, vagy vannak bizonyos, főként önálló nyelvtanulási módszerek, amelyekkel sikeresebb lehetsz. Az első kettő önmagárt beszél - és sajnos sokaknak nem könnyen elérhető megoldás.
A jó hír az, hogy a harmadik viszont igen!
Nézd csak meg ezt a cikket, jó néhány tippet találsz benne, ami sokat segíthet.

A mi megoldásunk neked, ha a használható nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, és középfokú szinten vagy már:
Használd a tudásod! Szókincsfejlesztő, szintentartó tréning, amely hallgatóink igényei, kérései miatt jött létre, és mindenki számára könnyen elérhető, rugalmas távoktatásos formában, megfizethető módon.
Többet itt tudhatsz meg róla.


by: Szigetfalvi Andi
Share on Google Plus

About

0 megjegyzés: